V internátnej kuchynke.

Valéria týždeň pozorne sledovala spolužiakov, aby prezradila, čo sa odohrávalo v internátnych kuchynkách a podelila sa o najzaujímavejšie a najtajnejšie recepty a zážitky zo študentského života.

Poviem vám, čo sa odohráva v internátnych kuchynkách a podelím sa s vami o zážitky zo študentského života. Celý týždeň som pozorne sledovala spolužiakov, aby som vám prezradila ich najzaujímavejšie a najtajnejšie recepty.

Majsterkou kuchárskeho remesla je naša prvá hrdinka, Yasya. Skoro vždy ju nájdete v kuchyni, kde chystá neuveriteľne chutné jedlá. Najradšej pripravuje polievku s fašírkami podľa maminho receptu. Dáva do nej:

  • mleté mäso 300 g 
  • cibuľa 1 ks
  • kuracie mäso
  • vajce 1 ks
  • mrkva 1 ks
  • paradajka 1 ks 
  • rastlinný olej 1 polievková lyžica 
  • soľ, korenie podľa chuti 
  • zemiaky 3 ks 
  • zelenina

Polievka chutí vynikajúco.

Počas mojej návštevy susedného bloku H3 sa práve konala zaujímavá akcia. Hneď som sa zúčastnila. Ira a Artem súťažili v príprave cestovín so syrom. Sledovala som ich prácu od začiatku do konca. Po príprave jedla nasledovala ochutnávka, čie cestoviny sú chutnejšie a následne sme vyberali víťaza.

Proces varenia sprevádzala pozitívna atmosféra a úžasná zábava. Bolo vidno, že účastníci sú veľkí profesionáli. Hlasovanie dopadlo nerozhodne. Vyhralo priateľstvo, keďže hlasy sa rozdelili na polovicu.

Po vyhlásení výsledku obaja študentskí kuchári prezradili svoje tajné recepty na cestoviny. Podľa nich tajomstvo nespočíva len v recepte a talente, ale aj v neustálom cvičení.

Artemov recept na jeho špagety Carbonara:

  • cesnak 2 ks 
  • maslo, soľ, korenie 
  • špagety 200 g 
  • slanina 150 g 
  • parmezán 50 g 
  • smotana 150 g

Ira dáva všetky ingrediencie odhadom:

  • špagety
  • parmezán
  • kuracie filety
  • šampiňóny
  • paradajky
  • korenie
  • soľ

Študenti nie sú najbohatší ľudia, a preto nakupujú zľavnené alebo lacné produkty, ale aj z nich dokážu uvariť majstrovské dielo. Presvedčila som sa o tom po ochutnaní ryže so zeleninou u Sama. Keď som ho požiadala, aby mi prezradil tajomstvo jeho receptu, povedal, že nezáleží na tom, s čím varíme, dôležité je správne kombinovať chute a variť od srdca.

Jeden večer som sa v kuchyni stretla s Anastasiou a Emmou. Dievčatá varili mäso na smotane. Nasťa sa podelila o recept. Mäso je potrebné opražiť na smotane, kapuste, paradajkách, uhorke a pridať kvapku sójovej omáčky, soľ, bazalku alebo iné korenie podľa chuti. Hovorí, že za sporákom sedí od detstva. Varí takmer každý deň. Táto činnosť ju upokojuje a inšpiruje.

Prezradila, že ani s jej skúsenosťami v kuchyni nejde všetko ideálne a občas sa jej v internátnej kuchynke stávajú nepríjemné nehody. Napríklad raz nechala na panvici palacinky, išla k svojim susedom a úplne na ne zabudla. Keď si na ne spomenula, bežala späť a vrhla sa na panvicu. Už bolo neskoro, palacinky sčerneli a zápach naplnil celú kuchyňu. Na pomoc jej pribehli znepokojení susedia. Nasťa im povedala, že aktívne uhlie hladnému študentovi neublíži a pustila sa do jedenia. Jedli aj susedia.

Ďalšia kuchárka je Patrícia. Robieva polievku s mäsom a cestovinami. Nevarí každý deň. Majú veľa učenia a domácich úloh. Často si pripravuje len rýchle občerstvenie. Počas nášho rozhovoru Patrícia spomenula niekoľko zaujímavých príbehov. Napríklad po prevarení vody a pribuchnutí dverí, ktoré sa ako naschvál práve vtedy pokazili, už nemohla vojsť do kuchyne. Kvôli tomuto incidentu musela vyhľadať pomoc až v susednom bloku.

Veronika vie pripraviť úžasné špagety s tromi druhmi syra, slaninou a paradajkami. Voňajú  božsky. Keďže Veronika je už v druhom ročníku, poradila nám niekoľko životných trikov, ako uvariť jedlo oveľa rýchlejšie. Napríklad ak funguje len jeden sporák, pokazený sporák môžete vymeniť za normálny z iného poschodia alebo z inej kuchyne.

Ďalší deň som pri hľadaní našich nových kuchárov a receptov zavítala do kuchynky v susednom bloku. Tam ma nádejný kuchár Matvii spontánne ponúkol napoleonskou tortou, ktorú pripravoval so svojou mamou. Torta bola neuveriteľne jemná a chutná. Tomu sa hovorí byť v správnom čase na správnom mieste.

Aj neskôr ma zastavila neodolateľne vábivá vôňa. Tentokrát som sa stretla s Amáliou a Mirkou, ktoré pripravovali mimoriadne lahodnú a voňavú šošovicu s ryžou. Ak mám byť úprimná, takú kombináciu surovín som videla prvýkrát, a tak mi nedalo neopýtať sa na recept. Amália mi napísala podrobný recept a spôsob varenia

  • 100 gramov šošovice 
  • 3 paradajky 
  • 80 g ryže
  • 1,5 lyžičky oleja 
  • 1 cibuľa 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • ½ lyžičky kari a chili

Naučila som sa nový recept a výborne sme sa porozprávali.

Mojim ďalším hosťom bolaVladyslava, ktorá sa rozhodla pripraviť národné jedlo Ukrajincov – boršč:

 

  • 1,5-2 l vody 
  • 400 g bravčového alebo hovädzieho mäsa od kosti 
  • 4 zemiaky
  • 2 cvikle 
  • 1 mrkva
  • 3 cibule 
  • čerstvá biela kapusta 300 g 
  • paradajkový pretlak 2 lyžice 
  • slnečnicový olej 4-5 lyžíc 
  • kyselina citrónová, soľ, bobkový list, bylinky podľa chuti

Po dovarení sa Vlada rozhodla odísť po soľ a korenie a nechala boršč pokračovať vo varení. No skôr, ako vôbec stihla zohnať potraviny, Slováci moju kamarátku zastavili a oznámili jej, že jej vykypel boršč z hrnca. Vlade sa však vďaka pohotovej reakcii podarilo boršč zachrániť. Takto všetci spoločne dojedli boršč a Slováci vyskúšali tradičné jedlo Ukrajincov. Veľmi im chutilo.

Vykypenie a spálenie nie sú jediným problémom študentského života. Takmer každý študent na internáte sa stretol s nedostatkom jedla. Je veľmi ťažké vypočítať množstvo, ktoré budete potrebovať a spraviť si zásoby. Nie všetci obyvatelia internátu majú vlastnú chladničku, preto sú niektorí nútení skladovať všetky potraviny na balkóne, čo je v slnečnom počasí mimoriadne náročné.

Na záver vám opíšem moje skúsenosti s varením. Mala som veľkú chuť na polievku a keďže som si už vypočula množstvo receptov, tak som sa rozhodla zaexperimentovať. Chcela som pripraviť niečo podobné ako bola Yasyina polievka s fašírkami. Nebolo to jednoduché, ale moja kamarátka mi pomohla. Polievka bola naozaj chutná a výdatná a Yasyin recept môžem každému odporučiť.

Po tých všetkých rozhovoroch som sa presvedčila, že spoločná práca naozaj zbližuje a že naše internáty obývajú mimoriadne príjemní, milí a pohostinní ľudia, s ktorými sa dá výborne zabaviť a s chuťou sa najesť. Študenti sú veľmi otvorení a priateľskí, vždy pripravení pomôcť alebo niečo navrhnúť.

 

Valeriia Pustovhar