Mima Haklová – Young Office

Mima Haklová - Young Office

Vitajte v rubrike mimoškolský život našich študentov. V tejto rubrike vám predstavíme našich šikovných študentov, ktorí sa kreatívne vybúria aj vo svojom voľnom čase. Náš prvý rozhovor je s Mimou Haklovou a jej Young Office.

Ak ste zo Žiliny a máte radi kultúrny život, tak Young Office by mohol pre vás byť tým pravým orechovým. Koncerty prvotriednych hudobníkov síce nezažijete, ale Young Office toho ponúka omnoho viac. Zaujímavé pohľady na svet spracovaných v umeleckom podaní a silnú komunitu mladých ľudí na jedinečnom mieste, Stanica Žilina-Záriečie, sprevádzanú jedinečnou atmosférou. Takéto akcie organizuje žiačka Žilinskej Univerzity v Žiline, Mima Haklová, ktorá je taktiež aj spoluzakladateľkou.

Ako si začala s Young Office?

V roku 2021 som mala prax zo strednej školy na Stanici a stretla som sa vlastne s Erasmus+ dobrovoľníkmi – Lunou a Rubi. Títo dobrovoľníci mne a Karolíne Baštekovej (koordinátorka projektov) rozprávali a priblížili koncept Young Office, ktorý je celosvetovo známy. Rozprávali sme sa, že v Žiline chýba kultúrna časť pre mladých umelcov a ľudí, a tak na naše podnety vzniklo YO. Ja osobne milujem kultúru a spoločenské akcie, tak som si povedala, že do toho idem. Vytvorilo sa YO a pôsobím v ňom už rok a pol.

Čo je to Kinesis?

Kinesis je multižánrový festival mladého umenia na Stanici Žilina – Záriečie. Je to festival, kde môže návštevník nájsť naozaj všetko – workshopy, koncerty a výstavy. Rovnako tak poskytujeme vďaka festivalu Kinesis priestor pre diskusie na rôzne témy, a taktiež prenechávame priestor mladým umelcom s výrobkami, ktoré na festivale predávajú. Obidva ročníky trvali 1 deň a odohrávali sa vo všetkých priestoroch Stanice Žilina – Záriečie.

Na čo sa ľudia mohli tešiť na poslednom Kinesis-e?

Na druhom ročníku festivalu Kinesis, ktorý sa konal 08. 10. 2022 sa návštevníci mohli zapojiť do umeleckých workshopov ako naťahovanie plátna alebo muzikoterapia. Rovnako tak bolo sprostredkovaných niekoľko výstav, ako napríklad výstava fotografií od Júlie Kučeríkovej, ale rovnako tak aj umelecká expozícia „SAFE SPACE“ od Zuzany Bakovej. Taktiež sa vo večerných hodinách odohrali koncerty kapiel Cherries and Therapy a Eversame. V záhrade ich čakali dve umelkyne so svojimi produktmi, a taktiež boli v záhrade nachystané hamaky a slackline ako oddychová zóna. Na festivale taktiež účastníci zažili divadelné predstavenie „MONODRÁMA“ a predstavenie poézie Šimona Dobeša.

Čo ťa motivuje pokračovať?

Moja motivácia? Milujem, ako na Stanicu chodia ľudia, ktorých tam vidím veľakrát po prvý raz. Milujem, ako ľudia vďaka YO medzi sebou komunikujú a spolupracujú. Mojou motiváciou sú teda hlavne ľudia, umelci a samotná atmosféra akcií.

Kde ťa môžu ľudia nájsť?

Mňa ako Mimu môžu ľudia nájsť na Instagrame a Facebooku @_mima.haklova_, YO má taktiež Instagram a Facebook @youngofficezilina. Budete komunikovať hlavne so mnou, tak ak máte nejaké otázky, pokojne píšte.

Aké máš ďalšie plány s Young office?

S YO máme pre návštevníkov pripravený ďalší program, ako napríklad benefičné koncerty Cherries and Therapy a iných kapiel, ktoré budú v novembri. Rovnako tak sa môžete tešiť na ďalšie podujatia, ktoré v predstihu budú uverejnené na Facebooku a Instagrame @youngofficezilina.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *